Fidan dikerken nelere dikkat edilir?
Çok soğuk günlerde fidan dikilmemelidir. Dikim yapılırken öncelikle toprak hazırlanmalıdır; temel gübreleme yapılmalı, çukurlar açılmalı ve toprak havalandırılmalıdır. Hemen çukur açıp dikmek yanlıştır. Fideleri diktikten sonra yağmur yağsa bile hayati su verilmelidir.
Yeni dikilen fidanın tuttuğu nasıl anlaşılır?
Sararma ve Kuruma Sorunları Yeni ekilen fidelerin yapraklarını dökmesi normal değildir. Yapraklar sararmaya veya kurumaya başlarsa, bu fidelerin iyi durumda olmadığını veya bir sorun olduğunu gösterir.
Fidan dikerken aşı yönü nasıl olmalı?
Kırpılan fideler dikim tahtasıyla birlikte çukura yerleştirilir.
Fidan dikmek için en uygun ay hangi aydır?
Fidelerin dikim zamanı Kasım-Şubat ayları arasıdır. Kışların sert geçmediği bölgelerde sonbaharda dikim yapılması kök sisteminin daha iyi gelişmesini sağlar.
Fidan çukuru kaç cm olmalı?
Uzun boylu fideler için çukurun ortalama çapı 50-80 cm ve derinliği 70 cm olmalıdır. Dikimin fidelerin dik kalacak şekilde yapılması önemlidir. Kökler dikim çukurundaki toprakla tam temas halinde olmalı ve boşluk olmamalıdır. Dikimden sonra kökler toprakla iyice sıkıştırılmış olmalıdır.
1 fidan dikmek ne kadar?
1 fidanın maliyeti 50 TL’dir.
Yeni dikilen fidanlara ne gübresi atılır?
Yeni ekilen bahçelerde toprak yapısı bitkilerin sararmasına neden olabilir. Bunun başlıca nedeni demir ve çinko eksikliğidir. Çözüm demir ve çinko içeren kompleks gübreler veya alternatif olarak bu iki elementi içeren gübre formları kullanmak olabilir.
Yeni dikilen ağaç kaç günde bir sulanır?
Yeni dikilen ağaçlar genellikle ilk hafta boyunca günlük olarak ve sonrasında haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınmak ve toprağın nemli ama ıslak olmamasını sağlamak önemlidir. Ağaç bakımı, toprak düzenlemesi ve ağaç türüne uygun gübre uygulamasıyla başlar.
Meyve fidanların hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Kemik unu: Kalsiyum, fosfor ve diğer mineralleri içeren meyve ağaçları için kemik unu, kök gelişimini destekler ve meyve kalitesini artırabilir. Deniz yosunu gübresi: Meyve ağaçlarının büyümesini teşvik eder, meyve verimliliğini artırır ve bitki direncini artırabilir.
2 meyve ağaçları arası kaç metre olmalı?
Dikim aralıkları ve mesafeleri kullanılan meyve ve anaç türüne göre değişir. Klasik anaç elmalarda 6 x 6 aralık, yarı bodur elmalarda 4 x 4 m aralık, kirazlarda 6 x 6 m aralık, ayvalarda 4 x 5 m aralık, şeftalilerde 5 x 5 m aralık vb. Belli bir mesafeye dikilebilir. Meyve fideleri iklim koşullarına bağlı olarak Ekim-Mart ayları arasında dikilir.
Çamurlu toprağa fidan dikilir mi?
Fideler yapraklarını döktükten sonra ilkbaharda kar ve don olmayan günlerde, su dallara ulaşana kadar dikilebilir. Dikim sırasında toprak donmamış olmalı, toprak çamur veya karla kaplı olmamalı ve yumuşatılmış olmalıdır.
Fidan diktikten sonra ne yapılır?
Dikim derinliğine dikkat edilmeli; fidelerin aşı yeri yerden 2-3 cm yukarıda kalmalıdır. Dikimden sonra üzerini toprakla kapatıp hafifçe bastırıp hemen sulamak gerekir.
Ocak ayında meyve fidanı dikilir mi?
Saksı ve tüplerdeki fideler, kar veya don olmadığı sürece yılın 12 ayı dikilebilir. Çıplak köklü fideler, fideler yapraklarını döktükten sonra, tomurcuklar şişmeye başlayana kadar, kar veya don olmadığı dönemlerde sonbaharda dikilebilir.
Yeni dikilen fidana kaç litre su verilir?
Ayağınızla bastırmanız köklerin toprakla kaynaşmasına yardımcı olacaktır. Ancak bu işlem sırasında fide çukurundaki toprak aşırı ezilmemelidir. Aşılama noktasının yerden 5 parmak yukarıda olduğundan emin olmak önemlidir. Bu şekilde ekilen fide çukuruna ekimden hemen sonra 20-25 litre canlı su eklenir.
En iyi fidan dikimi nasıl yapılır?
Dikimden önce dikkat edilmesi gerekenler: Fidelerin köklerinde 20 cm’den fazla olan kök sürgünleri budanmalıdır. Fide dikimi sırasında köklerin bükülüp hava boşlukları oluşturmamasına dikkat edilmelidir. Toprak yüzeyine yakın veya çok derin dikilmemelidir. Çok soğuk havalarda donmuş toprağa dikim yapılmamalıdır.
Meyve fidanların hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Kemik unu: Kalsiyum, fosfor ve diğer mineralleri içeren meyve ağaçları için kemik unu, kök gelişimini destekler ve meyve kalitesini artırabilir. Deniz yosunu gübresi: Meyve ağaçlarının büyümesini teşvik eder, meyve verimliliğini artırır ve bitki direncini artırabilir.
Yeni dikilen fidana hangi gübre atılır?
Yeni dikilen fidelerde genellikle fosfor içeriği yüksek bir başlangıç gübresi uygundur.
Yeni dikilen fidan budanır mı?
Açıkta veya boru şeklinde dikilen badem fidanlarının sağlıklı gelişimi için üst kısımlarının budanması gerektiği halde bunu sizlere anlatmaya çalıştık.